Wandelen met de GPS

Top

Wandelingen
  Hunebedden
  Planetenweg
  Grafheuvels
  Kastelen
  Groene Hart

Wandelen met een GPS kent vele voordelen en dan gaat het hier niet over ruige bergachtige terreinen, waar de paden niet goed gemarkeerd zijn en waar een foute afslag veroorzaakt door mist en regen fataal zijn. Dat zijn omstandigheden waar wij van TopoAlbum geen ervaring mee hebben en waar een GPS zeker ook geen veilige oplossing voor biedt. 

Een GPS is echter ook handig op een wandeling langs opengestelde paden in een gecultiveerde gebied.

Niet meer de weg kwijt

Als tijdens een beoogde wandeling van zeg 5 km de weg wordt kwijtgeraakt, of door andere omstandigheden een omweg moet worden gemaakt, dan wandelt u enkele km meer, dat is gezond. Als de beoogde afstand 25 km is, dan kan een omweg wel eens te veel worden om leuk te blijven. De GPS zorgt ervoor dat u tenminste weet waar u bent.

Informatie onderweg

Onderweg kunnen vragen als 'hoe ver is het nog' (wandelt u ook met kinderen?) en 'hoeveel hebben we nu gelopen' direct beantwoord worden. Het apparaat levert dan zelfs de motivatie op om door te gaan.

Niets missen

Door een wandeling met de GPS te plannen heeft u altijd een overzicht van die plaatsen die u onderweg niet wilt missen, en dat zonder voortdurend de kaart te raadplegen om bij te houden waar u bent.

Stilte en rust

U bereikt plaatsen die niet met rood-witte paaltjes zijn aangegeven. Stilte en rust zonder omwegen. Het zijn immers uw eigen routes die u wandelt.

Nagenieten en routes aanpassen

Thuis gekomen bekijkt u de gelopen track nog eens rustig met TopoAlbum. Waarom konden we daar niet langs, hoe hoog was die berg, hoe snel hebben we het gedaan, waar hebben we deze foto genomen. Met de opgeslagen GPS informatie kunnen deze vragen weer beantwoord worden. En bij een eventuele herhaling van de wandeling kan een route worden aangepast om gemiste kansen te benutten (en gemaakte fouten te vermijden). 

Ver van huis

Vooral op wandelvakanties is de GPS bijzonder nuttig. U  wandelt in onbekend terrein, u bent er niet zomaar weer en wilt de tijd zo aangenaam mogelijk (door u in het zweet te wandelen) doorbrengen. Het is een bijzondere ervaring als u in de buurt van het startpunt van een (thuis en ver weg geplande) route de GPS aanzet en eenvoudig de weg gewezen wordt. Soms lijkt het of de indrukken van de muis nog in het landschap zijn terug te vinden.

Wandelingen downloaden van het web

Op het web zijn vele sites die kant en klare wandelingen voor de GPS presenteren. Die kunt u dan downloaden en (zie Importeren) in de GPS laden. Dit levert probleemloos wandel plezier.

Wandeling voorbeeld downloaden

Zelf routes maken is het leukst (vinden wij), maar delen met anderen is ook leuk. We kunnen routes van anderen overnemen. Dan is het wel verstandig om eerst een goed te kijken of zo'n route wel goed op de kaart staat en of iemand de route wel eens gelopen heeft.

In dit hoofdstuk staan een aantal routes die wij met veel plezier meerdere malen gewandeld hebben (met kleine variaties natuurlijk). Deze wandelingen staan in Voorbeeld.zip (10 Mbyte). In dit gecomprimeerde bestand zijn een TopoAlbum document en enkele onderweg genomen foto's opgenomen.  Unzip deze file (met b.v. WinZip) in een van uw mappen, open het GPS document en bekijk de verschillende track foto shows.

In het volgende een korte beschrijving van deze routes en enig achtergrond materiaal dat wij u niet konden onthouden. Mocht u een van deze routes met de GPS bewandelen, aarzel niet en stuur ons een kaartje (per email), zeker als de routes ondertussen aangepast moeten worden: de kaart verandert niet zomaar, de wereld wel.