Hunebedden wandeling in Drenthe

Top

Wandelingen
  Hunebedden
  Planetenweg
  Grafheuvels
  Kastelen
  Groene Hart

Door gletsjers ongeveer 150000 jaar geleden zijn vanuit Scandinavië grote stenen naar ons gebied gekomen. Hier aangekomen kenmerkten deze stenen zich door de aan een zijde plat geschuurde kant. Vele duizenden jaren later, zo'n 3500 tot 2700 voor Christus, gebruikten de vroegste bekende bewoners deze stenen voor het bouwen van wat we nu de hunebedden noemen. Dit zijn de oudste stenen monumenten van ons land.

De mensen die ze bouwden, jagers en verzamelaars, worden nu met de term "Trechterbeker" cultuur gekarakteriseerd. Deze cultuur beperkte zich niet tot noordoost Nederland, maar kwam ook voor in Denemarken, noord Duitsland, zuid Zweden en Polen. De waarde van de hunebedden als archeologische monumenten is nu algemeen erkend. Dat was echter in het verleden niet het geval. Vele hunebedstenen zijn verloren gegaan om bij te dragen aan de versteviging van de Nederlandse dijken. Er zijn nu 54 hunebedden over, waarvan 52 in Drente en 2 in Groningen. Hadden oorspronkelijk alle hunebedden een kring van kransstenen en waren ze overdekt met een dek laag, nu is daar (bijna) niets meer van over. Er rest een skelet van grote stenen, alle oost west georiënteerd met aan de zuid kant een ingang.

De hier beschreven wandeling, uit het TopoAlbum voorbeelden document, voert langs maar liefst 11 van die overgebleven hunebedden. De route begint in Gasselte en eindigt in Borger, waar een directe bus verbinding terug naar Gasselte gaat. Controleer op het web de actuele diensttijden.

Een Google kaart van deze wandeling vind u hier.

 

Eerst lopen we langs het prachtige Drouwener zand.

Dan komen de eerste hunebedden D19 en D20. Hier werden de eerste met moderne middelen verrichte opgravingen gedaan. De vondsten, waren naast vele pot fragmenten (urnen) ook enkele bot stukjes en tand email.

Soms kunt u om naar hunebed D26 te komen over een pad door het veld van een graszoden kwekerij. Als dit traject afgesloten is dan moet een klein stukje worden omgelopen. Wij hadden geluk.

Hunebed D26 is mooi gelegen en heeft nog een mooie reeks kransstenen. Dan verder, langs het Hunzedal, dat nu na afgraving van het veen inderdaad een dal is, maar vroeger enkele meters hoger dan het omliggende terrein lag.

Naar hunebed D27 aan de rand van Borger. Het hunebed D27 is het grootste in ons land. Nabij bevindt zich het Nationaal Hunebedden Informatie centrum, ook goed uitgerust met wandel en fiets boekjes van Drente en archeologie als thema.

Bij de tocht naar D28 en D29 komen we nog een laatste hindernis tegen. Na een bruggetje naast een sluisje moeten we langs de rand van het weiland op een directe koers naar de hunebedden. Afslaan naar Borger kan ook.

In hunebed D28 zijn bij opgravingen o.a. barnstenen en stukjes gevlochten koperdraad gevonden. Dit zijn de oudste metalen voorwerpen in ons land.

Van hier naar Borger, langs de weg, om de bus te halen.